زناشویی

همه چیز درباره اسپرم

اجزای اسپرم چیست؟

اسپرم چیست؟ تمامی موجودات کره زمین دارای غدد جنسی هستند که همین امر باعث تقسیم آن ها به دو دسته نر و ماده می شود. یاخته های جنسی نر که به آن اسپرم گفته می شود یکی از مهم ترین ملاک ها در تولید مثل است که معادل آن تخمک یا یاخته جنسی ماده می باشد. دستگاه تولید مثل در‌ مردان به طور خاص برای تولید، ذخیره و انتقال اسپرم طراحی و ساخته شده است. 

اندام های تولید مثل در مردان از بیضه‌ها، سیستم مجاری تناسلی ( اپیدیدیم و وازودفرنس )، مجرای اسپرم و غدد جانبی که شامل وزیکول‌ های منی، غده پروستات و آلت تناسلی مرد است تشکیل می‌ شوند. همراه سایت مولینا باشید تا با موضوع “اسپرم چیست” آشنا شوید.

برای خرید ژل روان کننده از مولینا کلیک کنید.

منظور از اسپرم چیست؟

تعریف مناسبی که می توان برای موضوع “اسپرم چیست” داد این است که، اسپرم به انگلیسی Sperm سلول جنسی مردانه است که در غدد جنسی ساخته می شود. اسپرم یا زامه واژه ای یونانی است که معنی دانه می باشد. اسپرم در جاندارانی که به روش جنسی بارور می شوند، تک دسته هستند که این تک دسته بودن یعنی آن ها به تنهایی برای تحریک، فروکتوز موجود در منی را در میتوکندری سوزانده و به انرژی مورد نیاز تبدیل می کنند.

اسپرم موجود در انسان ها و حیوانات، اسپرمی متحرک با دمی به نام تاژک تولید می کنند که اسپرماتوزوآ نام دارد. البته این موضوع در‌ گیاهان گلدار، قارچ ها و جلبک ها اینگونه نیست و آن ها دارای اسپرم غیر متحرک یا اسپرماتیا هستند. تولید اسپرم در مردان همزمان با بلوغ است که سن دقیق آن در هر فردی متفاوت است اما به طور کلی از سن ۱۲سالگی شروع می شود. در ادامه سایت مولینا به بررسی اجزای اسپرم چیست، محل تولید، نحوه تولید و ناهنجاری های مربوط به آن می پردازد. 

برای خرید محصولات زناشویی از مولینا کلیک کنید.

اجزای اسپرم چیست؟

همان طور که می دانید اسپرم نیز مانند تمامی سلول ها دارای اندامک هایی است، سلول اسپرم در پستانداران به طور کلی به چهار قسمت سر، قسمت میانی، گردن و دم‌ تقسیم می شود که در ادامه با هر یک از “اجزای اسپرم چیست” آشنا می شوید.

سر اسپرم

این قسمت که یکی از مهم ترین قسمت های اسپرم است که از هسته ای شامل رشته های کروماتین پیچ خورده تشکیل می شود که در ناحیه قدامی با کیسه ای نازک که آکروزوم نیز نام دارد احاطه شده است. 

قسمت میانی اسپرم

این قسمت تشکیل شده از مارپیچ های میتوکندری است که تعداد آن بین ۱۰ تا ۱۳ متغیر است و رشته ی محوری در سیتوپلاسم را احاطه می کند. این رشته ها دارای یک سانتریول حلقه ای یا آنولوس می باشند که بین قسمت میانی و قسمت اصلی یک مانع ایجاد می کنند که مانند یک ساختار تثبیت کننده برای نگهداری و حفظ ثبات دم عمل کند.

گردن اسپرم

این قسمت در موضوع “اجزای اسپرم چیست” به قطعه اتصال اسپرم نیز معروف است؛ دارای یک سانتریول معمولی و‌ یک سانتریول غیر معمولی است. این بخش که به نوعی بخش میانی محسوب می شود، شامل یک مرکز رشته ای یا فیلامانی است که تعداد زیادی میتوکندری اطراف آن را احاطه کرده است. انرژی لازم برای حرکت و حیات اسپرم از طریق میتوکندری و بوسیله ی تولید انرژی ATP یا آدنوزین تری فسفات مهیا می شود.

برای خرید کاندوم اورس از مولینا کلیک کنید.

ناهنجاری های اسپرم چیست؟

دم اسپرم

بلندترین بخش اسپرم چیست؟ بلندترین بخش اسپرم دم آن است که تاژک نیز نامیده می شود. این بخش جابجایی اسپرم به سمت لقاح و تخمک را  از طریق حرکات موج مانند که یکی از ویژگی های مهم دم اسپرم است انجام می دهد. حرکات دم اسپرم به نوع پیچیده ای ترکیبی از امواج نامتقارن دایره ای و امواج ایستا است که در عین حال حرکات بدن نیز روی آن تاثیر می گذارد.

محل تولید اسپرم

اسپرم یا یاخته جنسی نر در انسان که از طریق اسپرماتوژنزهای موجود در داخل بیضه ها هستند، از تقسیم میوز تولید می شوند. اولین مرحله تولید اسپرم، در بیضه ها است که پس از آن در اپیدیدیم (مکانی که گامت های بالغ تا انزال ذخیره می شوند) ادامه پیدا می کند.

چگونگی تولید اسپرم

در بیضه ها شبکه ای از لوله های بسیار ریز وجود دارند که توبول های اسپرم ساز نامیده می شوند. توبول های اسپرم ساز شبکه جوانه ای که تولید کننده هورمون تستوسترون و اسپرم است را در خود جای داده است. در ادامه سلول های زایا کم کم تقسیم شده تغییر شکل می دهند تا شبیه لوله ای با یک سر و‌ دم شوند.

تقریبا حدود پنج هفته طول می کشد که اسپرم ها تکامل خود را از طریق اپیدیدیم کامل کنند. اسپرم ها بعد از خارج شدن از اپیدیدیم به سمت مجاری رفته و هنگام انزال با منی مخلوط و مایع انزالی معمولی که شامل ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون اسپرم است را ساخته و خارج می شوند.

برای خرید روان کننده تاخیری از مولینا کلیک کنید.

ناهنجاری های اسپرم چیست؟

به طور کلی به هرگونه اختلال در ساختار اسپرم ناهنجاری اسپرمی گفته می شود که در اکثر مواقع می تواند باعث ناباروری شود. در ادامه به برخی از ناهنجاری های اسپرمی که امروزه بسیار افزایش یافته است پرداخته می شود.

الیگواسپرمیا

الیگواسپرمیا یا الیگوزواسپرمی نوعی اختلال در اسپرم است که در آن فرد با کمبود اسپرم در مایع منی مواجه می شود، این اختلال یکی از علل شایع ناباروری در مردان نیز می باشد. این اختلال هیچگونه علائمی ندارد و فرد می تواند به راحتی مانند تمام افراد انزال کامل و عادی داشته باشد، به طور معمول فرد زمانی متوجه آن می شود که اقدام به بارداری می‌کند اما حاملگی اتفاق نمی افتد.

 آدنوزواسپرمیا

نبود قدرت تحرک یا کمبود قدرت تحرک در اسپرم.

 آزواسپرمیا

یکی از دشوارترین اختلالات و ناهنجاری های اسپرمی، آزواسپرمیا است. در این ناهنجاری در مایع انزالی که باید مخلوطی از مایع منی و اسپرم باشد؛ هیچگونه اسپرمی وجود ندارد. آزواسپرمیا یا آزواسپرمی به دو نوع انسدادی و غیر انسدادی تقسیم می شود که برای هر کدام از این دو اختلال درمان ویژه ای وجود دارد.

اهمیت شناخت اسپرم چیست؟

اسپرم یا یاخته جنسی نر یکی از مهم ترین عوامل در تولید مثل است، اسپرم در بیضه ها ساخته و از گذر تکامل خود با مایع منی از بدن خارج می شود. اشکال در ساختار یا حتی آزادسازی آن می تواند منجر به ناباروری در مردان شود. در این مطلب مولینا به طور کامل به بررسی موضوع اسپرم چیست، چگونگی تولید، محل تولید و اجزای آن پرداخته است تا شما عزیزان اطلاعات کافی در این زمینه را داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید